5 banalnie prostych, pysznych i szybkich włoskich potraw. Polecam!



1. Spaghetti aglio olio peperoncino.


Składniki (dla 2-3 osób):

250g makaronu spaghetti
1 niecała łyżeczka pikantnej oliwy "al peperoncino"
5-6 ząbków czosnku
6-7 łyżek oliwy

Zagotować makaron. W międzyczasie rozgnieść czosnek, podsmażyć na malym ogniu w oliwie, po jakichś 2 minutach dodać peperoncino . Dobrze wymieszać uzyskaną mieszankę (żeby aromat czosnku przeszedł porządnie do oliwy).

Odcedzić makaron i zalać go wyżej opisaną miksturą :) Jako dodatek do tego posiłku doskonale sprawdzają się świeżutkie bułeczki, przegryzając nimi spaghetti aglio olio peperoncino (uzyskujemy z jednej strony łagodniejszy smak potrawy, a z drugiej bogatszy bukiet smakowy). Smacznego!

Porada:
butelkę pikantnej oliwy można kupić chyba w każdym hipermarkecie, kosztuje ok. 16 zł, ale mnie wystarczyła na ok. 2 lata całkiem regularnego użytkowania.

2. Spaghetti al pomodoro.

Składniki (dla 3-4 osób):

300-350 g makaronu (spaghetti lub innego)
400-500g przecieru pomidorowego (passata di pomodoro)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich (opcjonalnie)
utarty parmezan
sól, pieprz
oliwa 

Ugotować makaron. Skroić drobno cebulę, rozgnieść czosnek, podsmażyć na patelni jakieś 5 minut co chwilę mieszając, po 5 minutach dodać trochę wody i poddusić ok.10 min (żeby cebula była miękka). Następnie wlać całe opakowanie pomidorów, pomieszać, dodać sól, pieprz, przyprawy i dwie łyżki osolonej wody z makaronu, gdy całość będzie gorąca, wrzucić odcedzony makaron i mieszać jeszcze 2 minuty.

Rozłożyć spaghetti na talerze i posypać utartym parmezanem. Smacznego!


3. Smażona ryba w sosie pomidorowym z oliwkami

Składniki (dla 2 osób):

4 filety rybne (tilapia, sola lub morszczuk a najlepiej gładzica)
60 ml przecieru pomidorowego
6 oliwek (zielonych lub czarnych)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
oliwa

Rozmrożone i umyte filety wrzucić na rozgrzaną oliwę, posolić, popieprzyć z obydwóch stron. Smażyc je przez ok. 10-15 min odwracając w międzyczasie przynajmniej jeden raz na drugi bok.

Gdy będą już usmażone wystarczy rozprowadzić łyżeczką przecier pomidorowy lub skrojone na połówki pomidorki, a na to położyć skrojone na plasterki oliwki. Poczekać 2 minuty aż pomidorki i oliwki trochę się podgrzeją i gotowe!

Można podawać z ryżem polanym omasta z patelni lub solo.


4. Cukinie duszone w oliwie

Składniki (dla 3 osób):

3 średnie lub 4 małe cukinie
3-4 ząbki czosnku
szczypta zielonej pietruszki (suszonej lub świeżej) 
3 bułki
sól, pieprz
oliwa

Cukinie umyć i skroić na cieniutkie plasterki. Czosnek podsmażyć na oliwie, po 2 minutach dodać cukinie i dobrze wszystko wymieszać. Cukinie najlepiej od razu posolić, żeby szybciej zmiękły. Dusić wszystko pod przykryciem  ok. 20 min. co jakiś czas mieszając.

Na koniec popieprzyć i dodać zieloną pietruszkę. Podawać na ciepło ze świeżymi bułeczkami. Smacznego!!! :)

5. Spaghetti alla carbonara

Składniki (dla 2 osób):

200g spaghetti
2 jajka
70g boczku wędzonego
40 g utartego sera (pecorino, gouda lub edamski)
sól, pieprz
oliwa

Nastawić wodę na makaron, w międzyczasie skroić boczek w małe cienkie płatki i wrzucić na lekko rozgrzaną patelnię z odrobinką oleju, podgrzewać na małym ogniu pod przykryciem, można podlać go troszkę wodą żeby nie przywarł.

Jajka wbić do miseczki, rozbełtać, dodać sól, pieprz, na końcu ser.

Kiedy makaron jest już gotowy, dodać dwie łyżki wody z makaronu, odcedzić makaron i wrzucić go do patelni z boczkiem, wymieszać, polać łyżką oliwy.

Na koniec zalać wszystko rozbełtanymi jajkami z serem, mieszać do póki nie uzyskacie kremowej konsystencji (według uznania, jeśli troszkę za bardzo się zetnie też jest smaczne). Gotowe!


Komentarze