Jeśli szukacie czegoś, czym można błyskawicznie, a do tego mega zdrowo i smacznie posilić się w nagłym przypływie ataku głodu, czy po prostu chcecie zjeść prostą w wykonaniu i lekką kolacyjkę polecam kuskus z brokułami!
SKŁADNIKI (na 3 osoby):
1 brokuł
150g kaszy kuskus
10-20g masła
plaster cytryny
sól
PRZYGOTOWANIE:
Umytego brokuła wrzucić do gotującej się, osolonej wody (ja daję płaską łyżeczkę soli na litr, ale oczywiście im mniej tym lepiej) i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 7 min (zależy od wielkości brokuła i jaką twardość lubimy).
W międzyczasie wysypać do miseczki kaszę kuskus i zalać ją wrzątkiem tak, aby woda pokryła ją na ok. 2 mm. ponad ziarnami. Na kaszy pisze, żeby zalewać ją wodą osoloną, ale ja zalewam zwykłą, po pierwsze lubię ten słodkawy smak kuskusu, a po drugie staram się ograniczać spożycie soli na ile jestem w stanie znieść to smakowo;) Kasza po 5 minutach jest gotowa.
Ugotowanego brokuła odsączyć na papierowym ręczniku, pozwolić trochę odparować, po czym skroić i wrzucić do kaszy.
Na koniec polać to wszystko roztopionym masłem zmieszanym z wyciśniętym sokiem z cytryny.
Danie to robi się maksymalnie w 10 minut, jest delikatne, pyszne i zdrowe (no może poza tą odrobiną masła...;P;P).
Smacznego!
SKŁADNIKI (na 3 osoby):
1 brokuł
150g kaszy kuskus
10-20g masła
plaster cytryny
sól
PRZYGOTOWANIE:
Umytego brokuła wrzucić do gotującej się, osolonej wody (ja daję płaską łyżeczkę soli na litr, ale oczywiście im mniej tym lepiej) i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 7 min (zależy od wielkości brokuła i jaką twardość lubimy).
W międzyczasie wysypać do miseczki kaszę kuskus i zalać ją wrzątkiem tak, aby woda pokryła ją na ok. 2 mm. ponad ziarnami. Na kaszy pisze, żeby zalewać ją wodą osoloną, ale ja zalewam zwykłą, po pierwsze lubię ten słodkawy smak kuskusu, a po drugie staram się ograniczać spożycie soli na ile jestem w stanie znieść to smakowo;) Kasza po 5 minutach jest gotowa.
Ugotowanego brokuła odsączyć na papierowym ręczniku, pozwolić trochę odparować, po czym skroić i wrzucić do kaszy.
Na koniec polać to wszystko roztopionym masłem zmieszanym z wyciśniętym sokiem z cytryny.
Danie to robi się maksymalnie w 10 minut, jest delikatne, pyszne i zdrowe (no może poza tą odrobiną masła...;P;P).
Smacznego!
Pewnie dobre by bylo dodanie zabka czosnku przecisnietego przez praske:)
OdpowiedzUsuńMysle ze tak, czosnek nigdy nie zaszkodzi:) ja o tym nie pomyslalam pewnie dlatego, ze jak tworzylam ta potrawe bylam mega glodna i potrzebowalam zjesc cos natychmiast :D
Usuń