Składniki (dla 2 osób):
- 1 czerwona papryka
- pół cebuli
- 5 łyżek oliwy
- pół szklanki śmietany (18% lub 22%)
- sól
- szczypta pietruszki (suszonej lub świeżej)
- utarty parmezan
- makaron 180-200g
Przygotowanie:
- Na lekko podgrzaną oliwę wrzuć pokrojoną cebulę.
- Kiedy lekko się zezłoci, dodaj pokrojoną na male kawalki paprykę.
- Posól i smaż wszystko pod przykryciem, aż papryka będzie miękka, około 20 minut. Pamiętaj zaglądać do patelni i od czasu do czasu mieszać, dolewając trochę wody, aby uniknąć przypalenia warzyw.
- W międzyczasie ugotuj makaron.
- Gdy zawartość patelni będzie gotowa dodaj śmietanę podgrzej dwie, trzy minuty i zmiksuj wszystko blenderem. (Zalecam dodać do niego jedną lub dwie łyżki wody z gotującego się makaronu, zwłaszcza jeśli sos jest bardzo gęsty)
- Po odcedzeniu makaronu, połącz go z sosem (ja robię to w garnku, jest to najwygodniejsze).
- Kiedy danie jest już na talerzu, posyp je posiekaną pietruszką i utartym parmezanem.
Gotowe! Smacznego! :)
Na koniec powiem tyle: mój włoski degustator był po prostu zachwycony! :)
No ja mysle!! :) a ta papryka nie gubi skorki, ktora potem jakos wlazi miedzy zeby?? :D
OdpowiedzUsuńnie, nie wiem czy po prostu jest tak dobrze zmiksowana czy rozgotowana, ale w smaku wszystko jest gladziudkie :)
OdpowiedzUsuń