Fusilli z kremem z czerwonej papryki




Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na
pyszny i prosty makaron z kremem z czerwonej papryki, znany również jako "alla crema di peperone rosso". Ten przepis znalazłam ostatnio w wloskich przepisach online i natychmiast mnie zachwycił - nie tylko ze względu na małą liczbę składników i prostotę przygotowania, ale także dlatego, że miałam wielką ochotę na paprykę!

Składniki (dla 2 osób):

  • 1 czerwona papryka
  • pół cebuli
  • 5 łyżek oliwy
  • pół szklanki śmietany (18% lub 22%)
  • sól
  • szczypta pietruszki (suszonej lub świeżej)
  • utarty parmezan
  • makaron 180-200g

Przygotowanie:

  1. Na lekko podgrzaną oliwę wrzuć pokrojoną cebulę.
  2. Kiedy lekko się zezłoci, dodaj pokrojoną na male kawalki paprykę.
  3. Posól i smaż wszystko pod przykryciem, aż papryka będzie miękka, około 20 minut. Pamiętaj zaglądać do patelni i od czasu do czasu mieszać, dolewając trochę wody, aby uniknąć przypalenia warzyw.
  4. W międzyczasie ugotuj makaron.
  5. Gdy zawartość patelni będzie gotowa dodaj śmietanę podgrzej dwie, trzy minuty i zmiksuj wszystko blenderem. (Zalecam dodać do niego jedną lub dwie łyżki wody z gotującego się makaronu, zwłaszcza jeśli sos jest bardzo gęsty)
  6. Po odcedzeniu makaronu, połącz go z sosem (ja robię to w garnku, jest to najwygodniejsze).
  7. Kiedy danie jest już na talerzu, posyp je posiekaną pietruszką i utartym parmezanem.
  1. Gotowe! Smacznego! :)

Na koniec powiem tyle: mój włoski degustator był po prostu zachwycony! :)




Komentarze

  1. No ja mysle!! :) a ta papryka nie gubi skorki, ktora potem jakos wlazi miedzy zeby?? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. nie, nie wiem czy po prostu jest tak dobrze zmiksowana czy rozgotowana, ale w smaku wszystko jest gladziudkie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz